WhatsApp

Onterecht geflitst? Zo kunt u uw boete aanvechten

Wanneer je betrapt wordt in een snelheidstest of andere timingtest tijdens een marathon, is het natuurlijk te verwachten dat er een boete betaald moet worden. Maar wat als je denkt dat je onterecht geflitst bent? Misschien reed je niet te snel of was je zelfs helemaal niet op de locatie van het incident. Boetes zijn zeker geen verrassing wanneer je te hard rijdt, en het is verstandig om ter plekke te betalen als dat het geval is. Maar als je ervan overtuigd bent dat je langzamer reed of dat je op het moment van het incident niet op de voorgeschreven plaats was, kun je de boete natuurlijk aanvechten.


Wanneer je betrapt wordt, zal de politie je een proces-verbaal geven en vragen om een boete te betalen voor te hard rijden. Afhankelijk van het politiedistrict zal de boete in eerste instantie in de brievenbus vallen, enkele dagen later ontvang je het betalingsformulier, of je ontvangt direct een bekeuring voor directe inning. Als je je fouten erkent, betaal je alleen de boetes en wordt de zaak afgehandeld. Maar bij de brief zit ook een formulier voor bezwaar. Hier kun je aangeven dat je het er niet mee eens bent, met concrete redenen waarom en wie er op dat moment in jouw auto reed, het tijdstip van de gebeurtenis, enzovoort.


Het bezwaarformulier is de enige procedure om buitensporige boetes aan te vechten. Je hebt de mogelijkheid om zoveel objectief bewijs toe te voegen dat aantoont dat je geen overtreding hebt begaan. Dit kan bijvoorbeeld een bewijs van verblijf in het buitenland zijn, een brief van je werkgever waarin staat dat je op dat moment aan het werk was, een verklaring ondertekend door de bestuurder van jouw auto op dat moment, dashcambeelden, enzovoort. Als deze bewijzen duidelijk en ondubbelzinnig aantonen dat je nooit de gemeten snelheid hebt overschreden, kunnen ze worden gebruikt als bewijsmateriaal, legt Rudy Van Turnhout, een expert op het gebied van Burgerlijke Aansprakelijkheid, Verzekeringen en Strafrecht, uit.


Maar geldt niet het principe dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is? Voor het wegverkeer werkt dat anders. "De resultaten van het verkeersonderzoek op de weg gelden, tenzij het tegendeel bewezen is. Je moet dus kunnen bewijzen dat je geen overtreding hebt begaan. Dit is meestal geen eenvoudige taak. Je kunt het bezwaarformulier terugsturen en een bewijs van verzending behouden, bij voorkeur per aangetekende post, zodat je bewijs hebt dat je jouw verweer op tijd hebt ingediend. De politie zal jouw zaak dan doorsturen naar het Openbaar Ministerie," aldus Van Turnhout.


Let op: als je meer dan 30 km/u te hard rijdt of als je meer dan 40 km/u te hard rijdt, krijg je geen verzamelformulier en gaat jouw dossier direct naar de rechtbank. Het parket zal jouw bewijsstukken controleren en beslissingen nemen op basis daarvan. Je hebt ook het recht om jouw dossier op elk moment in te zien, zoals gegarandeerd wordt door Van Turnhout. Je kunt bijvoorbeeld een foto van jezelf opvragen om te zien of het jouw auto en nummerplaat betreft. Als dat niet het geval is, of als je voldoende bewijs hebt geleverd dat je niet te snel reed, kan het Openbaar Ministerie de zaak laten vallen.


Als het Openbaar Ministerie jouw getuigenis niet gelooft, zal er een minnelijke schikking worden voorgesteld. Je betaalt dan een extra bedrag van €10 bovenop het bedrag dat vermeld staat op het ontvangstbewijs. Als je dit weigert, wordt de zaak buiten de rechtbank geschikt en wordt jouw zaak doorgestuurd naar de politierechter. Dit gebeurt ook als het Openbaar Ministerie verzwarende omstandigheden vindt in jouw dossier. Als jouw zaak naar de politierechtbank wordt verwezen, is het raadzaam om een advocaat in te schakelen om je te helpen. In de meeste gevallen wordt rechtsbijstand gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering bij strafrechtelijke verdediging," legt Van Turnhout uit.


Maar het is beter om te voorkomen dat het zover komt: als de rechter je schuldig bevindt, krijg je een strafblad en zijn de boetes meestal hoger dan wanneer je direct zou betalen. Zelfs als jouw rechtsbijstandsverzekering de kosten van de rechtbank dekt, zul je nog steeds de boetes en eventuele bijkomende kosten moeten betalen. "Mijn advies? Betaal direct en vecht je boete alleen aan als je kunt bewijzen dat de witte letters op een zwarte achtergrond laten zien dat je geen overtreding hebt begaan," concludeerde Mr. Van Turnhout.

  • BMW M550d xDrive Touring: Rationeel gekozen

  • De Audi A6 Avant 40 TDI Testen

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Onterecht geflitst? Zo kunt u uw boete aanvechten