WhatsApp

Chargemap: "routebeschrijving" getest

Zonder voorbereiding begonnen we aan een elektrische reis van meer dan 600 kilometer met Chargemap. De resultaten zijn overtuigend, op een paar details na… Wij hebben onlangs een lijst voorgesteld van te downloaden toepassingen om serener met een elektrische auto te rijden. Daaronder: Chargemap. Naast een lijst van alle nabijgelegen terminals biedt de toepassing ook een “Route”-functie voor langeafstandsreizen.

Voor een deel van de Mercedes EQE-reis waarover we u later zullen vertellen, wilden we Chargemap testen. Een route “tekenen” op een app is niet zo eenvoudig als het schrijven van een adres in een GPS. U moet uw eindbestemming invoeren en ook het precieze model van het voertuig, het tarief waartegen u vertrekt en eventueel het netwerk dat u verkiest of vermijdt. Wij kozen ervoor om eerst Ionity te gebruiken, om eerst alle functies van de applicatie te testen en ook de compatibiliteit van onze badges te bepalen. Resultaat: Na het invoeren van de nodige informatie gaf Chargemap ons een route… zonder langs een Ionity-lader te gaan!

Hopelijk kunnen we nog verschillende aanklachten indienen. Het enige wat overblijft is de route exporteren naar Google Maps, uw smartphone aansluiten en op weg gaan. Daarvoor was het systeem vrij eenvoudig te gebruiken. Na 330 kilometer bereikten we onze eerste 300 kW lader in Luxemburg. Helaas, zoals we vreesden, accepteert het laadstation onze badges niet… met de QR-code waarmee we normaal gesproken zonder abonnement kunnen betalen, kunnen we niet beginnen met opladen… dus openen we Chargemap om een ander snellaadstation in de buurt te vinden.

Uiteindelijk hebben we verbinding gemaakt met een Tesla Supercharger “open voor concurrentie” en aangemeld door Chargemap. We hebben nog 33% batterij over. Volgens de app hadden we moeten aankomen met slechts 28% lading op de vorige lader! Wat een verrassing. Chargemap adviseerde ons 14 minuten te wachten om weer op 31% lading te komen. Wat foto’s maken, wat drinken, een broodje eten, en het is 20 minuten geleden! Dus de batterij stond op 74% toen we Luxemburg verlieten. Na 200 km stelde Chargemap voor opnieuw te stoppen, deze keer bij de Allego lader nabij Maastricht. Dan geeft de EQE 35% aan, een verlies van 39%. Dit is zelfs beter dan de verwachte daling van de vraag met 44%. Chargemap raadt aan 9 minuten geduld te hebben om 24% te herstellen. Onze badge werkt, maar typisch een 150kW terminal bereikt niet meer dan 75kW… dus duurt het 20 minuten om 25% te herstellen, dit is een installatiefout, geen toepassingsfout. De laatste keer dat we deze route naar onze bestemming namen, hadden we 40% over, 1% beter dan de Chargemap-raming.

Niet alle elektrische voertuigen hebben navigatiesystemen die automatisch de ideale lading toevoegen op lange reizen. Zelfs degenen die dat doen, doen niet altijd goed werk… De “reis”-functie van Chargemap is handig, nauwkeurig en gemakkelijk te gebruiken. Helaas doet het nog steeds “wat het wil” als het gaat om de keuze van het te gebruiken netwerk. De applicatie is ook niet compatibel met alle RFID-badges en laat u niet toe de terminals die u wilt gebruiken te beperken tot een specifiek abonnement. Een functie aangeboden door zijn belangrijkste concurrent ABPR… zullen we binnenkort controleren? Op zoek naar een elektrische auto? Kies uit meer dan 30.000 voertuigen op auto-verkopen-belgie.com. Nieuw en gebruikt! Bekijk nu onze nieuwste EV-advertenties hier: Sommige BMW’s hebben exorbitante prijzen opgebracht op recente veilingen!

Het nieuwe uiterlijk van het neefje van de Citroën Ami van de eerste generatie is het resultaat van een designwedstrijd. Opel is van plan het te bouwen… Het doel: meer energie kunnen opslaan en toch de massa van de batterij verminderen. Een facelift voor de compacte elektrische auto wordt verwacht in het voorjaar van 2023. Elke dag krijg ik een overzicht van de leukste auto’s, reviews en nieuws…

  • De Aygo: Een ware auto

  • De Mini Cooper D Cabriolet: een complete make-over

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Chargemap: "routebeschrijving" getest