WhatsApp

Porsche test een waterstof-V8 op de Nürburgring

Hoe dan ook, in feite. Maar de resultaten zien er veelbelovend uit… de EU zal de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren vanaf 2035 verbieden… en dat weerhoudt Porsche er niet van om te blijven werken aan hoe ze in leven kunnen blijven terwijl ze elektrische auto’s ontwikkelen. Het merk werkt aan synthetische brandstoffen, maar die lijken niet in trek bij de EU… dus kiest Porsche voor een andere aanpak: waterstof. Niet in een brandstofcel, maar in een verbrandingsmotor. Porsche is niet de eerste die een waterstofmotor test. Toyota heeft een soortgelijke motor voor de racerij ontwikkeld en Yamaha heeft de waterstof-V8 voor Toyota ontworpen.

Porsche werkt ook aan de technologie en heeft een 4,4 liter V8 ontwikkeld voor virtuele tests op de legendarische Nürburgring Nordschleife! De simulaties kwantificeren de prestaties en de emissies van een dergelijke motor als deze wordt geplaatst in een “referentievoertuig uit ‘t luxesegment met een relatief hoog totaalgewicht van 2.650 kg”. Merk op dat Porsche het heeft over de Cayenne, die vorig jaar ook het ronderecord op de Nürburgring vestigde voor een SUV. Porsche heeft natuurlijk verschillende instellingen getest om deze waterstofmotor te laten werken. De grootste uitdaging is om voldoende lucht binnen te krijgen, want er is twee keer zoveel lucht nodig als bij een benzinemotor! Om voor voldoende luchttoevoer te zorgen, voorzag Porsche twee elektrisch ondersteunde turbocompressoren (één voor elke cilinderbank), elk met twee compressoren die coaxiaal boven elkaar waren gemonteerd!

De turbines van elk van deze turbines worden aangedreven door de uitlaatgassen die de compressoren laten draaien. De eerste compressor comprimeert de lucht, die vervolgens wordt afgekoeld en opnieuw gecomprimeerd door de tweede compressor. Dit geeft veel lucht voor ongeveer 600 pk! De technische ontwikkeling was complex, maar de resultaten zijn de moeite waard: uit simulaties blijkt dat het voertuig de 20,832 kilometer van de Nordschleife 20 in slechts 8 minuten aflegt. Niet slecht, maar de uitstoot is indrukwekkend: geen koolwaterstoffen of koolmonoxide! Bovendien liggen de fijne deeltjes en de NOx (stikstofoxiden) ruim onder de waarden die de Euro 7-norm vereist. Ten slotte zijn de bouwkosten van een dergelijke motor volgens Porsche vergelijkbaar met die van een benzinemotor. Zullen we deze motor ooit op de markt zien? Niet echt: voor Porsche is het meer een kwestie van de mogelijkheden zien. Natuurlijk zal het merk de nieuw verworven kennis bewaren om “effectief in te spelen op toekomstige projecten van klanten”. Vond je het artikel leuk en wil je het allerlaatste autonieuws direct in je mailbox ontvangen? Schrijf u nu gratis in, net als de 300.000+ autoliefhebbers voor u: Een facelift voor de compacte elektrische auto wordt verwacht in het voorjaar van 2023.

Sommige BMW’s hebben exorbitante prijzen opgebracht op recente veilingen! Het nieuwe uiterlijk van het neefje van de Citroën Ami van de eerste generatie is het resultaat van een designwedstrijd. Opel is van plan het te bouwen… Het doel: meer energie kunnen opslaan en toch de massa van de batterij verminderen. Elke dag krijg ik een preview van de leukste auto’s, reviews en nieuws…

  • VW Tiguan TDI 4Motion vs Renault Kadjar dCi 4WD

  • MG ZT-T: een dynamische stationwagen

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Porsche test een waterstof-V8 op de Nürburgring