WhatsApp

Restwaarde auto: Zo bereken je het!

De restwaarde van een auto verwijst naar de geschatte waarde van het voertuig aan het einde van de leaseperiode of na afloop van de financiële looptijd, in vergelijking met de oorspronkelijke aankoopprijs. Deze waarde kan lager zijn dan de aankoopprijs vanwege verschillende factoren, zoals slijtage, veroudering en economische omstandigheden.

Om de restwaarde van een auto te bepalen, zijn er verschillende methoden beschikbaar:

 1. Vergelijking met aankoopprijs: Deze methode vergelijkt de huidige marktwaarde van de auto met de oorspronkelijke aankoopprijs. Het verschil tussen de twee kan worden beschouwd als de restwaarde.
 2. Online waardebepalingshulpmiddelen: Er zijn diverse online tools beschikbaar die de huidige waarde van een auto kunnen schatten op basis van specifieke gegevens zoals merk, model, leeftijd en kilometerstand.
 3. Professionele taxateurs: Voor een nauwkeurige bepaling van de restwaarde kunt u een professionele taxateur raadplegen. Deze experts inspecteren de auto grondig en baseren hun schatting op de staat van het voertuig en andere relevante factoren.

De factoren die de restwaarde beïnvloeden, kunnen zijn:

 • Staat van het voertuig: Schade, slijtage en algemene conditie spelen een grote rol bij het bepalen van de restwaarde.
 • Leeftijd: Oudere voertuigen hebben meestal een lagere restwaarde dan nieuwere.
 • Kilometerstand: Lagere kilometerstanden worden vaak geassocieerd met een hogere restwaarde.
 • Merk en model: Bepaalde merken en modellen behouden beter hun waarde dan andere.
 • Populariteit: Voertuigen die populair zijn op de tweedehandsmarkt hebben vaak een hogere restwaarde.
 • Economische omstandigheden: De algemene economische situatie en de vraag naar tweedehandsauto's kunnen de restwaarde beïnvloeden.

Het is aan te raden om regelmatig de restwaarde van uw auto te controleren, vooral als u van plan bent om te verkopen of als u de leaseperiode nadert. Dit helpt u beter geïnformeerde beslissingen te nemen over uw voertuig. Als u overweegt uw auto te verkopen, kunt u gebruikmaken van de online taxatietool om snel een schatting van de huidige waarde te krijgen. Voor een nauwkeurigere beoordeling kunt u een afspraak maken met professionele taxateurs.

 • Klassieke auto's: voertuigen die in waarde toenemen

 • Wat is de waarde van mijn Volkswagen?

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Restwaarde auto: Zo bereken je het!