WhatsApp

Wagenpark KBC autolease

De leeftijd van het Belgische team neemt gestaag toe, zo blijkt uit gegevens van Febiac. Volgens de organisatie is de gemiddelde leeftijd van auto's in België momenteel 9 jaar en 5 dagen. Dit betekent dat de gemiddelde leeftijd van een auto bijna meer dan 10 jaar is. Ter vergelijking, in 2011 was de gemiddelde leeftijd nog bijna 8 jaar.

De stijging in de gemiddelde leeftijd van auto's kan worden verklaard door verschillende factoren. Enerzijds kiezen mensen ervoor om langer met hun auto te rijden, vanwege de betrouwbaarheid en duurzaamheid van moderne voertuigen. Anderzijds speelt ook de economische situatie een rol. Veel mensen stellen de aanschaf van een nieuwe auto uit vanwege de kosten die daarmee gepaard gaan.

Hoewel de gemiddelde leeftijd van auto's in België toeneemt, betekent dit niet dat oudere auto's minder waardevol zijn. Integendeel, er is een groeiende markt voor gebruikte auto's. Veel mensen hebben ontdekt dat hun oude auto nog steeds goed functioneert en willen deze verkopen tegen de beste prijs. Daarom bieden verschillende bedrijven gratis evaluaties aan, waarmee eigenaren de waarde van hun auto kunnen achterhalen en deze snel en gemakkelijk kunnen verkopen.

In 2018 werden er maar liefst 657.341 gebruikte auto's verkocht in België. Hoewel dit aantal lager is dan het voorgaande jaar, waarin 661.146 auto's werden verkocht, blijft de markt voor tweedehands auto's robuust. Het aantal gebruikte auto's dat wordt verkocht overtreft zelfs het aantal nieuwe auto's dat in hetzelfde jaar werd verkocht, namelijk 549.632.

Er wordt vaak gediscussieerd over de veiligheid van auto's ouder dan 10 jaar. De vraag is of deze voertuigen even veilig zijn als nieuwe auto's, of in ieder geval rond die leeftijd. In 2017 voerde de Belgische reisorganisatie Touring crashtests uit op oudere modellen (ouder dan 10 jaar) en nieuwe modellen van een bepaald merk. De resultaten waren opmerkelijk.

Touring ontdekte dat oudere modellen, zoals een Volkswagen uit 1983, aanzienlijk slechter presteerden bij een botsing in vergelijking met nieuwere modellen van hetzelfde merk, zoals een Volkswagen uit 2012. Tijdens de crashtests werden het stuur, het dashboard en de cabine van de oudere auto vernield, terwijl deze onderdelen intact bleven in de nieuwere modellen. Het is dus waarschijnlijk dat crashes met oudere modellen fataal kunnen zijn.

De federatie van de auto-industrie, Traxio, heeft echter kritiek geuit op deze bevindingen. Zij stellen dat als een oude auto voldoet aan de technische veiligheidsnormen en de technische keuring in orde is, de auto gemakkelijk de weg op kan. Volgens hen is het onzin om te beweren dat alle oudere auto's onveilig zijn.

Naast veiligheidsaspecten zijn er ook financiële overwegingen bij het kiezen van een oudere auto. Steeds meer zakelijke rijders kiezen voor oudere zakelijke voertuigen, omdat deze uiteindelijk goedkoper zijn. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een auto van de zaak voor privégebruik. Zo ontstaat er geen belastbaar voordeel, zoals het bedrag dat het belastbaar inkomen doet stijgen. Dit betekent dat zakelijke rijders geen RSZ-bijdragen betalen, maar wel roerende voorheffing.

Bij het bepalen van de waarde van een oudere auto spelen verschillende factoren een rol. De leeftijd van de auto wordt meegenomen in de berekening van de nieuwwaarde, die kan dalen naarmate de auto ouder wordt. Het is belangrijk om te beseffen dat oudere auto's vaak meer slijtagegevoelig zijn en dat er meestal geen garantie meer is. Dit betekent dat eigenaren zich bewust moeten zijn van mogelijke reparatiekosten.

Om de waarde van een auto ouder dan 10 jaar te bepalen, kunnen eigenaren gebruikmaken van online taxatietools. Deze tools helpen bij het berekenen van de huidige marktwaarde van de auto. Als eigenaren geïnteresseerd zijn in de werkelijke waarde van hun auto, kunnen ze ook experts raadplegen. Deze professionals kunnen de auto grondig inspecteren en binnen een kort tijdsbestek een schatting geven.

Al met al zijn er dus verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een auto ouder dan 10 jaar. Hoewel de gemiddelde leeftijd van auto's in België toeneemt, betekent dit niet dat oudere auto's per definitie minder waardevol zijn. Veiligheid is echter een punt van aandacht, aangezien oudere modellen mogelijk minder goed presteren bij botsingen. Daarnaast zijn er financiële voordelen verbonden aan oudere auto's, maar eigenaren moeten zich bewust zijn van mogelijke reparatiekosten. Door gebruik te maken van online taxatietools en experts, kunnen eigenaren de waarde van hun auto bepalen en de juiste beslissingen nemen.

  • Oldtimer taxatie

  • Waarde auto berekenen?

Auto verkopen?

“ Zo helpen we elkaar! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken..”

Sergej Dergatsjev
Sergej Dergatsjev, Zaakvoerder
Wagenpark KBC autolease